onsdag 4 januari 2012

Stormgryta

Oj vad det har blåst i natt. Tur att det finns öronproppar! Det har inte bedarrat ännu, men jag tror det ska läggas sig framåt middagstid. I dag bär det av till Busfabriken i Malmö. Ja, det är jullov så emellanåt hittar vi på någon aktivitet för 10-åring. Gränslandet mellan att sköta sig ganska mycket själv men ändå behöva sina föräldrar till en hel del.

I dag blir det en gryta. Tänker köpa högrev och göra ett långkok. Det är både prisvärt och gott. Dessutom en viktig del av djuret som måste ätas upp. Jag menar, vi kan inte bara äta biffar och filéer utan måste komma ihåg hur vi lagar till även de långsamma delarna.

Dessutom har jag ett blomkålshuvud som väntar på mig i kylskåpet, så det får bli lite mos till det.


Mustig gryta med blomkålsmos

ca 700 g benfri högrev av nöt eller lamm
olivolja och smör
salt och peppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
1/2 tsk korianderfrön
1 1/2 msk färsk ingefära
1 1/2 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver 
1 1/2 msk bra buljong eller bara salt efter smak
5 dl vatten
1 stort blomkålshuvud eller 2 små
5 soltorkade tomater
1–2 dl crème fraiche

Skär köttet i mindre bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Bryn det i omgångar i olivolja och smör i en stekpanna. Salta och peppra och ställ åt sidan. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Fräs i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Stöt korianderfröna i en mortel och riv ingefäran. Strö över kryddorna och låt fräsa med lök och selleri en liten stund. Lägg köttet i grytan, tillsätt buljong och vatten och koka på svag värme under lock cirka 2 timmar. Rör någon gång under tiden. Smaka av med salt och peppar.

Koka blomkålen delad i mindre bitar. Mixa tillsammans med de soltorkade tomaterna och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.  







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar